Keresés

Zsidó naptár: 

5784. Tammúz 8.

Rumbach zsinagóga: szakralitás és innovativitás, közösségi és kulturális tér

Azt írták: a nemzetközi jelentőségű műemlék ICOMOS-díjjal elismert rekonstrukciója 3,2 milliárd forintból, kormányzati támogatással valósult meg.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Budapesti Zsidó Hitközség meghívására kedden látogatta meg a helyreállított zsinagógát.

Az évtizedeken keresztül üresen álló, erősen leromlott állapotú épület 2006-ban került vissza a Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH). Az 1869-ben megtervezett zsinagóga tavaly év végére minden részletében megújult. Az épületet Kunos Péter, a BZSH ügyvezető igazgatója és Kiss Henriett, a zsinagóga igazgatója mutatta be a miniszternek.

Kitértek arra: a tóraolvasó emelvény egyedi hidraulikus szerkezettel emelhető, süllyeszthető, így a szakrális tér egy gombnyomásra alkalmassá tehető kulturális rendezvények, akár nagykoncertek befogadására is. Az épületben kávéház, szalon és konferenciaterem, múzeumpedagógiai foglalkozásokhoz is használható szobák kaptak helyet.

A harmadik emeleten állandó kiállítás mutatja be a magyarországi zsidók életét, döntési helyzeteit egy magyar zsidó család történetén keresztül. “A digitális eszközökön alapuló, filmes és animációs elemeket vegyítő audiovizuális élmény alkalmas lehet a fiatalok megszólítására is” – fogalmaztak.

A kiállítás részeként két “időkapszula” hasonlítja össze az 1740-es és a 2020-as évek hétköznapi jelenségeit, például a jellemző ételeket, az egy nap alatt megtehető távolságot – tették hozzá.

A helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga és az Együttélés Háza kiállítás a tervek szerint július első felében nyílik meg a nagyközönség előtt.

Palkovics László és a BZSH vezetőinek megbeszélésen szóba kerültek a Budapesti Zsidó Hitközség Külkereskedelmi Technikumának képzései is. Salusinszky András, az intézmény igazgatója kiemelte: induktív és kooperatív, a tanulókat bevonó módszerekkel készítik fel a jövő külkereskedőit, logisztikusait, pénzügyi és turisztikai szakembereit a munka világára. A hatéves képzésben a nyelvoktatás mellett nagy hangsúlyt kapnak a tanulók aktív-interaktív részvételére ösztönző megoldások is. A miniszter szerint a modern, innovatív technikumi oktatás keretében létrehozandó különleges szakképzési intézmény hidat képezhet a felsőoktatás irányába. (MTI)

Forrás: https://www.szombat.org/politika/rumbach-zsinagoga-szakralitas-es-innovativitas-kozossegi-es-kulturalis-ter

Email
Facebook
LinkedIn