Keresés

Zsidó naptár: 

5784. Tammúz 8.

A zsinagóga

Története épülésétől a felújításon át napjainkig

Otto Wagner: az építészet zsenije, aki megelőzte a korát

Az osztrák Otto Wagner tervei alapján készült és 1873-ben átadott Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga bizánci és mór stílusjegyekkel van felruházva. A zsinagógát a vallási modernizációt hirdető pesti neológ közösség építtette a hagyományos liturgiának megfelelő berendezéssel. A korszak legmodernebb, könnyűszerkezetű fémvázas építési technikáját hozta létre Otto Wagner ezzel a zsinagógával, amiért ő saját maga vállalt felelősséget.

1265 fő befogadására képes létesítmény, olyan népszerű volt, hogy az ünnepeken ki kellett írni a MEGTELT táblát.
Történetének legsötétebb fejezeteként 1941-ben a magyar hatóságok internálótáborrá alakították: itt gyűjtötték össze deportálásuk előtt a magyar állampolgársággal nem rendelkező zsidókat. Mintegy 20.000 embert deportáltak innen az ukrajnai Kamenyeck-Podolszkba, ahol azonnal kivégezték őket. Ez volt a magyar Soá történek első véres állomása.

A szakrális élet az 1950-es évek végére megszűnt. Sós Endre, a Budapesti Izraelita Hitközség akkori elnöke, lezáratta a templomteret.
2014-ben a Miniszterelnökség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége között létrejött egy kivételes támogatási szerződés, mely 3,2 milliárd forintot, biztosított a Rumbach zsinagóga rekonstrukciós és újjáépítési munkálatához.

A zsinagóga 2021-ben nyílt meg újra. Hagyományos funkciója mellett közösségi térként koncerteknek, előadásoknak, rendezvényeknek ad helyet, és a Zsidó Múzeum és Levéltár külső kiállítótereként is szolgál

Légy része!

Tárgyakból formáljuk a múltat,
és alakítjuk a jövőt!

Ha az embereket összekötő kapcsolatokat megpróbáljuk átfordítani
muzeológiára, tárgyakra és történetekre, akkor olyan privát tárgy-
és képarchívumokat kapunk, amely tárgyak és képek segítségével elmesélhetővé válik a közös múlt.

Deutsch Péter, rabbi

Ortodox rabbi dinasztiából származik.

Rabbinak Izraelben tanult. A diplomáját a Yeshivat Pirchei Soshanimban állították ki, illetve nemzetközi kapcsolatok szakon is diplomázott.

A Szarvasi Nemzetközi Zsidó Ifjúsági Táborban foglalkozik oktatással, régebben a Dózsa György úti közösség vallási vezetője volt, jelenleg a Bethlen téri zsinagóga rabbija és a Rumbach zsinagóga vallási vezetője.

Felesége, Deutsch- Fehérváry Mercédesz, kisfiúk, Sámuel

Ima időpontok

Hétfő, Csütörtök, Vasárnap reggel

8:30 - 9:30-ig

Előzetes regisztráció szükséges.
Az ima ideje alatt mobiltelefont és fényképezőgépet használni szigorúan tilos.


Hetiszakasz

Aktuális:

Aktuális: 1. Vájésev Vájjéseb (1Mózes 37-40.)
Szerdócz Ervin: A tudatos „élni vágyás” hatással van a sorsunkra